Judisk mat
En salig blandning av kulturer
Judarna har levt som en minoritet över hela världen under en mycket lång tid, och har självklart inspirerats och påverkats av majoritetsamhällets matkultur och klimat och råvarutillgång.
Den judiska matkulturen styrs och präglas av de traditionella kosherreglerna som bland annat inte tillåter förtäring av blod (därav koshsherslakt där djuret snabbt töms på blod); inte tillåter att kött och mjölk blandas (en etisk regel då människan bör begränsa sitt tagande ” du ska inte koka killingen i dess moders mjölk”.) Fläsk och skaldjur ingår inte heller på koshermenyn.
Kosher innebär också regler för hur åkrar ska brukas; hur fruktträd ska skötas och hur djur ska hållas.
Här finns ett antal recept att ladda ner som representerar traditionella judiska maträtter från alla världens hörn.
Judiska recept
Klicka på maträtten för att se receptet. Det öppnas som en PDF-fil i en ny flik.
- Ashkenaziska recept
Recept som kommer från den östeuropeiska judiska traditionen.
- Sefardiska recept
Recept från sydeuropa och nordafrika