Filmbank

Filmer om svenskjudisk historia och tradition

Följ med Adam Stenovitz i hans judiska vardag. Filmerna nedan ingår som en del av den e-kurs som resursbiblioteket för jiddisch och judisk kultur producerat för dem som arbetar med minoritetsfrågor i Sverige. Filmerna tar upp svenskjudisk historia, svenskjudisk tradition, samt den ständigt närvarande antisemitismen som i de allra flesta fall är anledningen till att det bor judar i Sverige.  

Avsnitt 1

I första filmen berättar Carl-Henrik Carlsson och Thomas Fürth om den svenskjudiska historien och bakgrunden till varför man kom till Sverige en gång i tiden.

Carl-Henrik Carlsson docent i historia vid Uppsala universitet och författare till bland annat boken ’Judarnas historia i Sverige’.

Thomas Fürth är docent i historia vid Stockholms universitet och författare till bland annat ’Judisk släktforskning’.

har snabbmeny

Avsnitt 2

I den andra filmen berättar Ute Steyer och Mattias Amster om utmaningen att leva enligt sina traditioner, utveckla dem och kunna föra dem vidare till sina barn. Adam Stenovits reflekterar över balansgången mellan den egna traditionen och majoritetssamhällets ofrånkomliga påverkan.

Ute Steyer är rabbin i Stockholms Stora Synagoga.

Mattias Amster är rabbin i Stockholms ortodoxa synagogor.

Avsnitt 3

I den tredje filmen berättar Willy Silberstein om antisemitismen, dess historia och hur svenska judar har påverkats och ständigt påverkas. Hanna Halpern berättar om sina erfarenheter när hon som liten var tvungen att fly från Polen 1968 på grund av den allt mer tilltagande antisemitismen som omöjliggjorde ett liv i Polen. Adam Stenovits försöker förklara hur han som ung jude i Sverige försöker att vara stolt jude, samtidigt som han inte också blir en rädd jude.

Willy Silberstein är journalist och fd ordförande i Svenska Kommittén mot Antisemitism.

Hanna Halpern är generalsekreterare för Judiska Församlingen i Stockholm.