PROCESS

Att Identifiera sig som jude har olika innebörd för olika individer. Den judiska identiteten kan ha både en etnisk, kulturell och religiös grund.

kultur

Vad är judisk kultur?

De judiska traditionerna återfinns inom många delar av livet. I judendomen är traditioner och handlingar helt centrala, inte tro. Handlingar, som för vissa har en religiös innebörd, har för andra en mer kulturell och traditionell mening. Därför kan man inte separera judisk religion från judisk kultur. Kulturen omfattar allt från traditioner till konst, mat och musik.

Även om alla judar tillhör samma folk, talar man ibland man om sefardiska och ashkenasiska judar. Den sefardiska och ashkenasiska kulturen skiljer sig åt inom vissa områden, detta märks bland annat i vissa traditioner, mat- och musikkultur som beskrivs nedan.

Till skilland från de andra minoriteterna har den judiska minoriteten ingen specifik nationaldag. Judar i Sverige har inte heller någon egen flagga. Det finns alltså ingen särskild dag för att uppmärksamma svenska judar i Sverige.

Läs mer på minoritet.se

Judendomen är mångfacetterad

Judisk historia

Judarnas och judendomens historia sträcker sig mer än 4000 år tillbaks i tiden och är till stor del centrerad till området kring dagens Israel. Historien börjar med patriarkerna Abraham, hans son Isak och barnbarn Jakob. Landet Israel var det judiska folkets födelseplats och där lades en betydande del av nationens långa historia. På denna plats formades det judiska folkets kulturella, religiösa och nationella identitet.
Läs mer på jfst.se

Monopol på jiddisch. Foto: Nizzan Cohen

Jiddisch

Jiddisch är något förenklat de östeuropeiska judarnas vardagsspråk sedan många århundraden tillbaka. Genom en omfattande invandring till Sverige har det talats jiddisch i Sverige sedan ca: 250 år. Invandringen av jiddischtalande har gått i vågor. Förföljelser och krig i utlandet har i olika perioder gjort att Sverige har fått fler jiddischtalande. Idag räknar man med ett ganska litet antal jiddischtalande i vårt land. Samtidigt har jiddischkulturen haft en bestående kulturell betydelse för Sverige sedan 1700-talet.
Läs mer på isof.se

Judisk mat

Den judiska matkulturen styrs och präglas av de traditionella kosherreglerna som bland annat inte tillåter förtäring av blod (därav koshsherslakt där djuret snabbt töms på blod); inte tillåter att kött och mjölk blandas (en etisk regel då människan bör begränsa sitt tagande ” du ska inte koka killingen i dess moders mjölk”.) Fläsk och skaldjur ingår inte heller på koshermenyn.
Läs mer på rbjj.se