Ljudbank
I ljudbanken hittar ni musik från ’Barnens judiska sångbok’, sånger från synagogan och podcasts om judisk kultur.
Behind the scenes
Sånger i 'Barnens judiska sångbok'
Här finns melodierna till de sånger som återfinns i boken. Musikerparet Charas-Östergren har samlat traditionella judiska sånger och notsatt dem. Sånger för högtider, andra firanden samt vaggvisor på svenska, hebreiska, jiddisch och ladino med inspirerande illustrationer och inledande kapiteltexter. Boken kan beställas här.
Sånger för synagogan
Aaron Nachman sjunger och berättar om traditionella sånger för synagogan (och hemmet).
Röster om det judiska
Röster om det judiska är vår poddserie om jiddisch och judiskt liv och tradition i Sverige idag.
Das iz gevalding! Tomas Woodski från Institutet för språk och folkminnen och Elisabet Sannas från Resursbiblioteket för jiddisch och judisk kultur samtalar om minoritetsspråket jiddisch.
En kristen och en jude går in i en kyrka. Malin Norrby, bibliotekschef för Judiska Biblioteket och Elisabet Sannas från Resursbiblioteket samtalar om den antijudiska konsten i medeltidskyrkan i Härkeberga.
Varsågoda! Judisk kultur kretsar mycket kring mat och umgänge runt bordet. Man brukar säga att de flesta judiska firanden kan sammanfattas med ”de försökte utplåna oss, de misslyckades, nu äter vi”. Mina Szpiro, matkreatör, matskribent och lärare på Paideia Folkhögskola berättar om judiska mattraditioner för Elisabet Sannas från Resursbiblioteket.
Men är vi släkt? Många svenskar som har judiskt påbrå är avlägset släkt med varandra. Thomas Fürth, som är docent i historia vid Stockholms universitet och har släktforskat i mer än 30 år berättar tillsammans med Carl-Henrik Carlsson, docent i historia vid Uppsala universitet och tillika släktforskare och författare, om det speciella med judisk släktforsknings. Elisabet Sannas från Resursbiblioteket försöker hänga med.
När jiddischteatern kom till stan. Författarna Sylvia och Willmar Sauter, som skrivit boken ”Teater på jiddisch i Sverige och i världen”, berättar för Elisabet Sannas från Resursbiblioteket om jiddischteaterns historia. Sylvia Sauter är ordförande för och aktiv medlem i Stockholms Jiddische Teateramator’n och talar jiddisch som modersmål. Willmar Sauter är professor i teatervetenskap och har skrivit ett dussintal böcker om svensk och internationell teaterhistoria samt receptions- och publikforskning.